Numărul românilor care optează pentru certificatele de limbă engleză Cambridge este în scădere, după ce universităţile din străinătate, dar şi angajatorii vor certificate de limbă engleză nu mai vechi de doi ani.
Diplomele IELTS (International English Language Testing System) şi TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sunt căutate din ce în ce mai mult de universităţile străine, în special de cele din Marea Britanie, în detrimentul clasicelor Cambridge ESOL (English for Speakers of Other Languages).
Motivul, susţin specialiştii, este tocmai faptul că, în timp ce un certificat Cambridge este valabil toată viaţa, primele două sunt valabile doi ani şi sunt deci mai relevante pentru nivelul real de cunoştinţe de engleză al tinerilor.
Totuşi, testele Cambridge rămân cele mai populare în România, spun reprezentanţii British Council de la Bucureşti, principalul furnizor de certificate de limbă engleză recunoscute internaţional.
În total, în jur de 19.000 de teste generale şi academice de limbă engleză, Cambridge ESOL şi IELTS, se dau anual la British Council, la care se mai adaugă certificatele de limbă nişate pe specializări, cum ar fi business şi legislativ, ajungându-se la un total de 26.000 de examene. Majoritatea celor care le susţin sunt tineri care vor să plece la studii în străinătate, elevi şi studenţi cu vârste cuprinse între 19-23 de ani, mai spun experţii British Council România.
Managerul examinărilor organizate de British Council pentru România, Zoltan Popescu, a explicat pentru
„Weekend Adevărul“ că această schimbare în opţiunile tinerilor anglofoni se vede şi în statisticile lor oficiale, cel puţin pe zona de certificate IELTS, pe care le coordonează, existând un trend crescător din luna aprilie 2013. „În procente, la IELTS avem o creştere de 2-3% faţă de anul trecut, în timp ce la Cambridge ESOL avem o scădere de ap