La 20 decembrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internațională a Solidarității Umane.
Tema stabilită de Națiunile Unite pentru 2013 este: ‘Reducerea decalajelor pentru atingerea — Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului’.
În mesajul său pentru ediția din acest an a zilei dedicate solidarității umane, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamnă oamenii din toate națiunile, de toate credințele, culturi și tradiții să lucreze împreună pentru o cauză comună, aceea de a păstra promisiunea făcută la început de mileniu, de a lăsa moștenire generațiilor viitoare — pacea, prosperitatea și un progres durabil.
Ziua Internațională a Solidarității Umane a fost proclamată de Adunarea Generală, la 22 decembrie 2005 , prin Rezoluția 60/209, pornind de la identificarea solidarității ca una dintre valorile fundamentale și universale, care trebuie să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.
‘Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea’, declara Lech Walesa, fondatorul mișcării muncitorești Solidaritatea și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul președinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a Zilei Internaționale a Solidarității Umane, cea din 2006.
Potrivit Națiunilor Unite, este o zi în care sărbătorim unitatea în diversitatea noastră, reamintim guvernelor obligația de a respecta angajamentele internaționale. Sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.
Conform dicționarului, solidaritatea este un “sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor”. Deoarece conceptul de solidaritate se referă la noțiunea de colaborare, drepturi și