Preţul metalelor rare va înregistra o uşoară creştere în 2014, iar economiștii spun că investițiile în aur rămân profitabile pe termen lung
Deși prețul unciei a scăzut în ultimii ani, economiștii recomandă ca atât marii investitori, statele, cât și persoanele fizice să investească în aur sau în alte metale rare. Motivul: în cazul acestor investiții, fluctuațiile pe termen scurt nu trebuie luate în considerare, întrucât pe termen lung câștigul este garantat.
„Investiția în metalele prețioase este pe termen lung, zece ani. De unde vine această predicție optimistă? Pentu că, politica monetară dusă de principalele țări ale lumii este una expansionistă, ceea ce face ca monedei să îi scadă valoarea, iar metalele prețioase să își crească valoarea“, a explicat Bogdan Glăvan, profesor, doctor în economie.
Întrebat dacă decizia luată de BNR, în urmă cu mai mulți ani, de a nu cumpăra aur, este bună sau nu, economistul a precizat că nu i se pare o politică „înțeleaptă“. „Nu mi se pare că este o politică înțeleaptă cea a BNR-ului, de a nu cumpăra aur, decât dacă o vezi pe termen scurt. Ideea este să ai acoperire pentru propria monedă. Or, noi ce aveam: 30 de miliarde de alți bani de hârtie, care se depreciază. Prin urmare nu cred că este o politică bună“, a mai punctat profesorul. El a mai arătat că, la ora actuală, cea mai mare cerere de metale prețioase, mai ales aur, este înregistrată de China și India.
PwC: Sectorul minier își va reveni
Producătorii de aur cred că preţul metalelor rare va înregistra o uşoară creştere. Companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale, dar și de redresarea graduală a economiei Statelor Unite, care ar trebui să ducă la creşterea cererii de materii prime.
În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile