Liderii UE reuniţi joi seară la Bruxelles au făcut unele progrese privind o Europă a apărării, fără a ajunge însă până la o "apărare europeană". Franţa a cerut ajutor financiar pentru operaţiunea sa centrafricană. Mai multe ţări ar putea ajuta trupele franceze pe teren.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Lansarea a patru programe de cooperare privind industria armamentului a fost aprobată, dar liderii UE n-au ajuns până la a aproba o "Europă a apărării".
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a prezentat însă acest mic pas ca pe unul foarte important privind crearea de locuri de muncă în industria apărării.
Franţa este printre statele care au cerut cu insistenţă relansarea acestei politici, refuzate cu fermitate de Marea Britanie.
Şi tot Franţa cere acum crearea unui fond european de intervenţie în diferite puncte calde ale planetei, având în vedere că în Mali, cel puţin, europenii i-au lăsat pe francezi să plătească singuri factura.
Preşedintele francez, François Hollande, a declarat la Bruxelles că toate statele UE susţin politic ideea finanţării acţiunilor externe. Nimeni nu i-a promis însă bani.
Hollande a obţinut acum promisiunea omologilor săi că se va studia problema în prima jumătate a anului viitor. Tot atunci, este aşteptat şi un raport asupra problemei, realizat de serviciile de acţiune externă ale UE.
François Hollande crede însă că poate conta cel puţin pe sprjinul trupelor poloneze în Republica Centrafricană, unde Franţa acţionează acum singură, în baza unei rezoluţii ONU.
Decizia Poloniei este aşteptată vineri şi dacă ea se confirmă, Hollande crede că va fi urmată şi de fonduri europene, fiindcă operaţiunea va fi considerată ca şi "europeană".
Şi tot astăzi, în a doua zi a reuniunii liderilor UE, aceştia se vor apleca asupra problemei ucrainiene şi a palmei recent încasate