Tinerii, dacă vor fi performeri, vor oferi cea mai bună calitate a serviciilor sau a mărfurilor, vor avea căutare.
Pe parcursul unui an 50 de tineri antreprenori din Republica Moldova au fost ghidaţi de profesori şi businessmani din România cum să-şi gestioneze afacerile într-o manieră „europeană”. Proiectul face parte din Programul de cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.
Mihai Bozianu originar din satul Mingir, raionul Hânceşti spune că povestirile bunicului său despre beneficiile mierii, x l-au inspirat să pornească o afacere în apicultură. Astăzi, tânărul antreprenor de 28 de ani se poate lăuda cu o întreprindere impunătoare cu sute de stupi şi care îi aduce peste trei tone de miere anual. El constată însă, ca mai toata lumea, că în Republica Moldova nu este deloc uşor să lansezi o afacere.
Numai că remediul este la fel unul universal: „cere şi ţi se va da”: „Mai mult din neştiinţă la noi tinerii se plâng. Poţi să cauţi informaţii şi pe internet, practic nu este atât de complicat. Ar putea să fie unele mici nuanţe atunci când mergi să ridici o autorizaţie, adică să întâlneşti funcţionari care sunt mai puţin pregătiţi într-un anumit domeniu, pentru că foarte puţini merg să ridice o autorizaţie în domeniul apicol sau în alt domeniu. Se crează un pic de dificultate, însă dacă baţi de două, trei ori la uşă, reuşeşti. ”
Mihai face parte din cei 50 de tineri antreprenori care pe parcursul unui an au fost îndrumaţi de profesori şi businessmani din România cum să-şi îmbunătăţească afacerea. Apicultorul din Mingir a beneficiat şi de o bursă de studii în Statele Unite.
Aşa a învăţat cum să crească albini într-un stil occidental:
„La noi apicultura utilizează stupul de 80 pe orizontală şi 22 de rame - majoritatea apicultorilor îl utilizează. Americanii