Radioamatorii şi drumul până la Lună. Ieşeanul Ionuţ Piţu poate lua legătura, prin unde radio, cu militarii din submarine sau cu astronauţii de pe orbită. Toţi sunt radioamatori şi folosesc strămoşul internetului pentru a comunica. Luna e folosită ca un reflector, iar subiectele politice şi religioase sunt interzise întrei cei care comunică pe calea undelor.
Domnul doctor pentru colaboratori, Ionuț pentru amici, Bob pentru prieteni și YO8RNI pentru cunoscuții de peste mări și țări. Unul dintre cei mai experimentați radioamatori din Moldova povestește despre curiozitatea care îl impinge să caute poveștile oamenilor de la mii de kilometri distanță, a oamenilor pe care poate nu-i va vedea niciodată. Și nu pe Facebook.
Hobby fără bani
Pasionat, autodidact, curios și răbdător. Acestea sunt cele patru calități de bază pe care ar trebui să le aibă orice radioamator. Este un hobby cu vechime în România, pentru că nu necesită mulți bani, ci doar dăruire.
Ionuț Pițu este tehnician dentar. Și unul cu căutare, încă. În timpul liber, însă, petrece ore-n șir în fața unor butoane la capătul cărora sunt sute de prietenii construite în peste zece ani de transmis mesaje în eter. “Am fost autorizat ca radioamator în anul 2000, însă din 2010 am devenit foarte activ în toate aspectele legate de radioamatorism, de la dotare, trafic, concursuri, până la întâlniri săptămânale cu alți pasionați în cadrul radioclubului”, spune Ionuț.
Ionuţ Piţu deschide cel mai des aparatul pe la 5 dimineaţa
Nume de radioamatori: Proto, Tic, Morel
În aproape toate pasiunile sale, acesta a fost autodidact, a căutat să înțeleagă lucrurile și a ajuns să “fure” informații de peste tot. “Am încercat întotdeauna să fiu tot mai bun și sunt într-o luptă continuă cu mine însumi și cu limitele mele, poate și pentru a fi un model pentru copiii mei. Unul din pri