Un micuţ robot umanoid şi un astronaut japonez au "stat de vorbă" la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) - o premieră mondială care aminteşte de scenele din filmul "Odiseea Spaţială 2001", informează AFP. Discuţia informală de câteva minute, ale cărei întrebări nu au fost pregătite dinainte, a avut loc pe 6 decembrie, în limba japoneză.
Dialogul a fost posibil graţiei inteligenţei artificiale implantate în Kirobo, un micuţ robot biped ce are o înălţime de 34 centimetri şi o greutate de 1 kilogram, care este capabil să înveţe din experienţă.
"Ai venit singur? E minunat!", a spus astronautul Koichi Wakata, care a ajuns la bordul ISS în luna noiembrie, la trei luni după sosirea la bordul staţiei a robotului Kirobo.
"Bineînţeles! Pentru că sunt un robot!", i-a răspuns micuţul android, încercând din răsputeri să se menţină în poziţie verticală, din cauza imponderabilităţii.
"Cum a fost când racheta a decolat?", l-a întrebat astronautul. "A fost interesant!", a răspuns Kirobo.
Obiectivul proiectului "Kirobo" (contragere de la "Kibo", numele laboratorului japonez de pe ISS, şi "robot") constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate. Totodată, în japoneză, "Kibo" înseamnă şi "speranţă".
"A fost complicat să îl programăm pentru a putea să susţină o conversaţie într-o manieră «normală»", a declarat inventatorul robotului, Tomokata Takahashi, de la compania Robo Garage, care a colaborat la acest proiect japonez cu Universitatea din Tokyo, cu compania de publicitate Dentsu şi cu gigantul nipon Toyota.
"Când două persoane construiesc o relaţie, aceasta se realizează printr-o acumulare de schimburi uneori insignifiante", a mai explicat Takahashi.
În