Accesul la educație, la îngrijire medicală și angajare la muncă sunt principalele domenii ale discriminării.
Reprezentanții Națiunilor Unite în Republica Moldova au ajuns la concluzia că dintre feluritele categorii de cetățeni moldoveni care sunt discriminați de autorități, societate și propriile familii, cel mai discriminate sunt femeile rome. Accesul la educație, la îngrijire medicală și angajare la muncă sunt principalele domenii ale discriminării, potrivit unui studiu lansat astăzi la Chișinău și prezentat în minutele următoare de Alla Ceapai.
Studiul realizat de experți mandatați de reprezentanța ONU la Chişinau arata ca una din două fete de etnie roma frecventează şcoala primară.
De trei ori mai puţine fete, mai exact 14 la sută, sunt implicate în învăţământul secundar profesional, iar la studiile superioare sunt practic lipsă. Aproape jumătate din femeile rome nu au nici un fel de studii, iar 63 la sută din ele nu ştiu a citi.
Ce împiedică accesul fetelor rome la educaţie? Motivele sunt lesne de presupus: sărăcia, căsătoriile timpurii, segregarea în şcoală şi motivaţia scăzută a părinţilor de a susţine educaţia copiilor.
Tot din cauza sărăciei şi tratamentului discriminator majoritatea femeilor rome preferă să nu se adreseze la medici atunci când au nevoie, multe neavând nici poliţă de asigurare medicală.
Cât priveşte accesul la piaţa muncii, studiul arată că doar 15 la sută din femeile rome sunt angajate, de cele mai deseori la munci necalificate. Analistul de program în cadrul UN Women Veaceslav Balan:
„Femeile rome se regăsesc în mare parte în funcţii temporale sau sezoniere. Sunt angajate neoficial, la munci necalificate şi cu salariu redus.”
Veaceslav Balan este de părere că autorităţile centrale şi locale se implică mult prea modest în recuperarea stării de lucruri