Pe termen scurt, noile acorduri încheiate cu Rusia îi vor permite Ucrainei să continue baletul între Est și Vest, însă pe termen mediu și lung ele nu fac decât să încarce nota de plată pe care o va avea de achitat Ucraina, pentru amânarea reformelor.
Marți, 17 decembrie, la Kremlin, președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Viktor Ianukovici au bătut palma. Din nou. S-au semnat nu mai puțin de 14 documente. Cele mai importante sunt anexa la contractul de cumpărare a gazului, semnat în 2009 de premierii Iulia Timoșenko și Vladimir Putin, contract pentru care „doamna de fier” a Ucrainei este astăzi în închisoare și împrumutul de 15 miliarde $ SUA, prin care Moscova va cumpăra obligațiile emise de Kiev.
Prin anexa semnată de Naftogaz Ucraina și Gazprom, prețul pentru mia de metri cubi de gaz va scădea de la 406 la 268,5 $, în condițiile în care Kievul și-a redus constant în ultimii ani cantitatea de gaz cumpărată, de la 54,3 miliarde m3 în 2007, la 33 miliarde în 2012 și doar 18 miliarde, în primele 9 luni ale acestui an. Totuși, premierul Mykola Azarov a promis Rusiei că Ucraina va cumpăra în 2013 nu mai puțin de 26 miliarde de metri cubi. În acest timp, Armenia plătește 189 $ iar Belarus 163 $ pentru 1000 m3 de gaz. Președintele Putin a promis că noul preț este doar unul temporar care poate să scadă pe măsură ce se va adânci cooperarea în sfera energetică, cu referire la consorțiul Naftogaz-Gazprom care va administra conductele de tranzit de pe teritoriul Ucrainei, a cărui înființare Moscova a negociat-o încă din 2003, cu președintele Leonid Kucima. Vladimir Putin a mai promis că Rusia va ridica toate bariele care limitează importurile produselor ucrainene, de la țevi la ciocolată și bomboane, ridicate în acest an ca mijloc de presiune asupra Kievului pentru a-l împiedica să semneze acordurile cu UE. Liderul de la Kremlin a anunțat cumpărarea