Demisia intempestiva a avocatului poporului, motivata de considerente personale, ridica mari semne de intrebare asupra intentiilor viitoare ale Executivului. Vorbim despre unicul titular al dreptului de a ataca la CCR ordonante ale Guvernului.
Sa ne aducem aminte ca asaltul asupra statului de drept declansat in vara anului trecut a inceput tocmai cu demiterea din aceasta functie a prof. Gheorghe Iancu, o decizie complet nemotivata. Ce a urmat se stie. Cele doua ordonante de urgenta scandaloase, una care amputa atributiile CCR, alta care reducea pragul de validare a referendumului. S-a renuntat la ambele aberatii dupa o presiune infernala a UE si SUA.
Una dintre conditiile impuse atunci pe celebra lista a lui Jose Barroso, primita de Victor Ponta, a fost tocmai desemnarea unui avocat al poporului impartial, acceptat de tot spectrul politic. O conditie ramasa neindeplinita. Dl. Crisu Anastasiu a fost extrem de discret si pasiv, in pofida faptului ca Victor Ponta este campionul absolut al ordonantelor de urgenta. A iesit din pasivitate numai dupa adoptarea Codului insolventei prin ordonanta de urgenta, dar numai in urma unui scandal de proportii.
In aceste conditii, sigur ca demisia lui Crisu Anastasiu nu e nicio pierdere. Exista insa suspiciunea intemeiata ca Victor Ponta pregateste pentru vacanta parlamentara ordonante cu un continut atat de incendiar incat scandalul va fi urias, iar fostul avocat al poporului nu a vrut sa si-l asume. Este doar o speculatie, una, repet, justificata, si vom vedea daca ea se va confirma.
Cert este ca avem o mare problema intr-o institutie fundamentala a statului. Faptul ca avocatul poporului este titularul unui drept exclusiv, care il face prim cenzor al constitutionalitatii ordonantelor de urgenta ale Guvernului, il face un arbitru al legalitatii actului guvernamental. Si un arbitru care