Principala misiune a opoziției, în 2014, e să se pregătească pentru cele două momente electorale importante: alegerile europarlamentare în iunie și prezidențialele de la sfârșitul anului. Identificarea unui candidat unic ar fi soluția recomandabilă, dar în mod evident irealizabilă, în contextul unei opoziții aparent incapabile să se concentreze asupra unui mesaj politic unitar și coerent. Acțiunile publice ale partidelor de opoziție trimit fie către pasivitatea activității parlamentare, fie către o dificultate majoră de conectare la agenda publică reală.
Un bilanț al activității opoziției în anul 2013 nu poate fi decât întristător. În parlament, vocile opoziției se fac auzite greu și sunt repede reduse la tăcere. Majoritatea zgomotoasă, abuzivă, fără educație parlamentară - sau fără educație pur și simplu - domnește nestingherită peste un Legislativ lipsit de identitate și de reguli clare. Când nu e prea ocupat să-și legifereze privilegiile și să-și consolideze poziția de instituție absolută mai presus de lege, la adăpost de acțiunea legilor anticorupție, parlamentul livrează presei subiecte numai bune să alimenteze imaginea de instituție integral discreditată: cazul deputatului PC, plecat de la PP-DD, arestat pe 19 decembrie în flagrant delict de luare de mită, nu este decât ultimul exemplu revelator în acest sens.
Într-o instituție supradimensionată, unde clientelismul politic a devenit aparent singurul criteriu valid de selecție, vocea unică a unei majorități discreționare acoperă fără dificultate discursul firav al unei opoziții fără direcție.
PDL: Kramer contra Kramer
După cum se putea lesne vedea încă dinainte de alegerile din 9 decembrie 2012, PDL nu și-a putut reveni din șocul inițial al ieșirii atât de brutale de la guvernare, din primăvara anului 2012. Pierderea controlului asupra memb