Până în prezent au fost tipărite peste 4 milioane de carduri de sănătate, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi. Acesta a precizat că, începând cu anul 2014, documentele vor ajunge strict la persoanele adulte, gratuit, prin intermediul Poştei Române.
„Distribuirea se va face în ordine alfabetică a judeţelor, dar vom încerca să tipărim pentru Bucureşti înainte de final, întrucât acesta era ultimul”, a spus Cristian Buşoi, potrivit Agerpres.
Cardurile pot fi activate la orice furnizor de servicii medicale
Acesta a precizat că s-a modificat soluţia informatică pentru achiziţionarea de cititoare ieftine şi că activarea cardurilor se va putea face la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul.
Totodată, inscripţionarea pe card a datelor personale nu este obligatoriu să fie făcută concomitent cu activarea, ea va fi făcută la prima vizită a asiguratului la medicul de familie.
„În semestrul IV al anului 2014, poate chiar 1 ianuarie 2015, se va finaliza distribuirea cardului, iar decontarea serviciilor medicale se va face doar pe baza cardului de sănătate. Până acum, ritmul de producţie a cardurilor a fost de un milion pe lună şi se intenţionează să se ajungă la 1,5 milioane de carduri pe lună”, a spus reprezentantul CNAS.
Potrivit acestuia, prin intermediul cardului va putea fi urmărit mai bine modul cum sunt trataţi pacienţii, frauda din sistem va fi mult redusă, iar securitatea cardului, a cititorului de card şi a sistemului este garantată.
Registrul asiguraţilor, un obiectiv al CNAS
El a spus că, după data de 15 ianuarie 2014, toţi furnizorii de servicii medicale (spitale, medici de familie, centre de dializă etc.) trebuie să îşi achiziţioneze cit