Foarte puține persoane știu că nivelul foarte mare de acid uric în organism nu poate fi metabolizat, rezultatul fiind depunerea în articulații a microcristalelor de acid uric.
Această afecțiune este numită gută, o formă dureroasă de artrită. S-a constatat faptul că această afecțiune apare cu preponderență în rândul bărbaților de vârstă mijlocie.
Guta se dezvoltă în 4 etape:
Guta asimptomatică – nu este nevoie de tratament, deoarece nivelul de acid uric are o creștere destul de mică, iar semnele sunt foarte puțin vizibile;
Artrita gutoasă acută – denumită și hiperuricemie – în această etapă se formează cristale în articulații iar simptomele sunt: dureri, inflamații; nu este nevoie de tratament, deoarece simptomele se reduc în 3-10 zile;
Guta cu intervale – în această etapă nu se simt dureri articulare;
Guta cronică tofacee – are loc după câțiva ani de la apariția etapei 1 și este cea mai critică etapă; simptomele sunt: dureri permanente la nivelul articulațiilor, posibilitatea de deteriorare a rinichilor.
Unele dintre cele mai întâlnite simptome care ajută la identificarea gutei sunt: roșeața, durerea și umflarea articulațiilor, de obicei la nivelul degetului mare de la picior.
Pentru a te proteja de această afecțiune, dieta ta trebuie să fie echilibrată, asigurându-te, astfel, că nivelul de acid uric din organism nu crește peste limitele normale.
Asociația Medicală Americană sugerează bolnavilor de gută consumul următoarelor alimente:
glucide complexe, bogate în fibre alimentare (cereale integrale, fructe și legume proaspete);
carne slabă de pasăre;
procentul de grăsimi consumate zilnic trebuie să fie de 30% din totalul alimentelor, iar 10% trebuie să fie de origine animală.
Cele mai bune alimente care ajută la prevenirea gutei
Ghimbir - reduce inflamațiile provocate de acidul u