Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Sibiu le-a imputat celor zece spitale sibiene, dar şi unui număr de 163 de medici de familie să plătească contravaloarea unor prescripţii medicale, respectiv 125.
Medicii de familie sunt cei mai nemulţumiţi de măsurile luate şi spun că legislaţia neclară aflată în vigioare este de vină pentru imputările în cazul Legii 700, a reţetelor oncologice, a reţetelor pentru pacienţii internaţi sau a celor eliberate în centre de parmanenţă.
163 de medici plătesc pentru pacienţi
Imputările pentru medicii de familie s-au făcut pentru cei care au eliberat medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, dar care de fapt aveau venituri mai mari, dar nedeclarate. Medicul de famile eliberează astfel de reţete pensionarilor pe baza cuponului de pensie şi a unei declaraţii pe propria răspundere.
Dacă CAS Sibiu constată că pacientul pensionar a făcut fals în declaraţii, sancţionează medicul de familie, care este obligat să plătească reţeta. Tot medicii de familie sunt răspunzători, potrivit CAS Sibiu, şi în cazul în care le eliberează pacienţilor reţetele compensate, pe perioada în care aceştia sunt internaţi în spital, pentru că pe perioada internării aceştia ar trebui să beneficieze de tratament integral gratuit.
„Contravaloarea consulaţiilor acordate în asistenţă medicală primară pe perioada în care pacientul se află internat, a fost recuperată de la medicii de familie. Până în prezent au fost verificaţi 163 de medici de familie, suma totală imputată acestora fiind de 10.581 lei. Limita minimă a unei consulatii în asistenţă medicală primară este de 9,9 lei, iar limita maximă este de 27 de lei”, spun reprezentanţii CAS Sibiu.
Cea mai mare imputare la Spitalul Judeţean
Nici spitalele nu au scăpat de imputări, iar cea mai mare sumă a revenit Spitalului Clinic Judeţ