Într-un judeţ în care sportul se zbate la limita mediocrului există şi foarte, foarte puţine excepţii. Cea mai frumoasă performanţă este cea a echipei de rugby juniori I a CSŞ Gura Humorului, care a reuşit în 2013 să devină campionă naţională. Pentru cei mai puţin avizaţi, acesta este titlul suprem de la juniori, ultima treaptă înainte de trecerea la seniori, astfel că dimensiunea performanţei nu este deloc de neglijat.
Campioni, după două titluri de vicecampioni
Tinerii sportivi de la Gura Humorului, pregătiţi de antrenorul Florin Nistor, laureat în cadrul Galei „Top 10 Suceveni”, au devenit campioni naţionali deşi au avut posibilităţi financiare reduse. Ei au reuşit să demonstreze că lipsa banilor poate fi compensată cu talent, muncă şi ambiţie
O finală pierdută la loteria loviturilor de departajare în 2011, cu Steaua, şi una pe un teren transformat în mocirlă, în 2012, cu Farul Constanţa, nu au fost suficiente pentru a dărâma psihicul unor copii.
În sezonul 2012-2013, Steaua, Ştiinţa Baia Mare şi Farul Constanţa nu au mai fost nume prea mari pentru rugbiştii din Gura Humorului.
Un autocar, prea mult pentru bugetul echipei
Sezonul 2012-2013a început cu o veste proastă pentru echipa din Gura Humorului. Campionatul nu a mai fost organizat pe zone geografice, astfel că au urmat deplasări lungi şi foarte costisitoare, la Timişoara, Bucureşti sau Constanţa. Echipa din Gura Humorului avea la dispoziţie doar un microbuz, pus la dispoziţie de Primăria Gura Humorului. Microbuzul are însă doar 19 locuri, iar o echipă de rugby trebuie să se prezinte la meciuri cu un lot de 22 de jucători, asta fără a mai pune la socoteală antrenorul şi alţi delegaţi.
„În ideea că trebuia să ne deplasăm cu un autocar de 40 de locuri deja costurile erau duble, ce trebuia să dăm pe transport era bugetul întreg pe o deplasare”, povesteşte antrenorul F