Despre persoanele care acumulează cu uşurinţă kilograme în plus se spune că au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrană, conform site-ului sfatulmedicului.ro, iar specialiştii în medicină confirmă existenţa unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseşte energia procurată din hrană), dictată de ereditate.
Pe lângă această predispoziţie genetică, există şi alţi factori importanţi care pot modifica metabolismul, încetinind procesul prin care organismul foloseşte caloriile primite. Unii dintre factorii care pot să încetinească metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoaşterea lor ajută la stimularea arderilor metabolice prin câteva modificări în modul de viaţă.
Un prim factor important în ecuaţia metabolismului încetinit de influenţe externe este sedentarismul. Exerciţiul fizic nu doar că ajută la transformarea unui număr mai mare de calorii în energie (în loc să fie depozitate sub formă de grăsime), însă poate creşte propriu-zis rata metabolică a organismului în timp de repaus, spun cercetătorii. Cu alte cuvinte, masa musculară tonifiată şi dezvoltată prin mişcare va continua să stimuleze procesul de ardere a caloriilor chiar şi atunci când nu faceţi sport.
Pe de altă parte, un stil de viaţă sedentar conduce, inevitabil, la încetinirea ratei metabolice. Adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani au nevoie, în medie, de două ore şi jumătate de exerciţiu aerobic moderat în fiecare săptămână şi de două ore de exerciţii de întărire a musculaturii la fiecare două săptămâni, pentru a-şi menţine rata metabolică accelerată şi în momentele de repaus.
Somnul de proastă calitate
Somnul insuficient şi de proastă calitate este considerat un factor-cheie în creşterea riscului de îngrăşare, după ce mai multe studii au demonstrat că persoanele care nu dorm cel puţin şapte ore pe noapte