Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj susţine că fondurile publice trebuie direcţionate către investiţii în proiecte viabile, care să atragă alte finanţări.
"Comisia Europeană (CE) îţi dă bani, dar trebuie să faci un plan strategic, drumuri pe culoarele pan-europene stabilite, construcţii în anumite situri industriale. Pentru Arena Naţională, Cluj Arena şi stadionul Ilie Oană din Ploieşti s-au alocat din banii publici 300 de milioane de euro. Dacă aceşti bani se băgau în construirea de drumuri, se puteau cofinanţa proiecte europene în valoare de 3 miliarde de euro. Problema este de gestionare la nivel naţional a acestor proiecte, pentru că organizarea este haotică, iar birocraţia mare e gestionată de o forţă de muncă deficitară. Este o armată de oameni slab plătiţi, care de multe ori dau instrucţiuni aiurea şi norme care contravin legii. Sunt ofiţeri de proiecte care câştigă 1.600 de lei pe lună", subliniază Radu Rujan, expert evaluator în fonduri europene. Preşedintele APM, Augustin Feneşan, atrage atenţia asupra incapacităţii de absorbţie a fondurilor europene de către ţara noastră, pe care o pune pe seama guvernului şi a instituţiilor subordonate.
"Proiectele cu bani europeni nu sunt o cheltuială, aşa cum tot i-am auzit pe unii în ultima vreme, ci un venit pentru statul român. Sumele din proiectele europene se multiplică de patru ori. Din păcate, am reuşit să absorbim doar 23% din peste 20 de miliarde de euro alocaţi României, iar ceilalţi vor fi bani pierduţi. Până azi am atras doar 5,6 miliarde de euro şi nu vom atrage nici măcar 10 miliarde, pentru că de la jumătatea anului încoace autorităţile de management nu au mişcat nimic. Mai mult, CE va lua măsuri foarte dure pentru exerciţiul financiar viitor, 2014-2020, pentru că aceşti bani pierduţi de România puteau intra în circuitul european, în alte ţări, şi să atragă alte finanţări. De a