Mătreața poate fi cauzată de un scalp prea uscat sau de o boală numită dermatită seboreică. Mai poate apărea din cauza unor eczeme, a prosiazisului sau a unui ciuperci numită Malassezia. În magazine există multe șampoane și tratamente care combat mătreața dar din păcate, unele au și efecte secundare. Dacă dorești câteva remedii naturale, ieftine și la îndemână pentru a combate mătreața, te rugăm să citești articolul următor:
1. Aspirina
Aspirina conțina acid salicilic, la fel ca multe șampoane contra mătreții. Ține această problemă neplăcută sub control zdrobind două aspirine și adăugându-le în șamponul tău obișnuit de fiecare dată când te speli pe cap. Lasă amestecul pe păr cam 2-3 minute, clătește-te bine și spală părul încă o dată cu șampon normal.
2. Bicarbonatul de sodiu
Bucătăria ta ar putea fi cheia unui scalp fără mătreață. Umezește-ți părul și freacă-ți scalpul cu un pumn de bicarbonat. Renunță la șampon și clătește-ți părul doar cu apă. Bicarbonatul omoară ciuperca responsabilă de producerea mătreței dar și usucă foarte rău părul. Este un tratament mai îndelungat, care are nevoie de câteva săptămâni pentru a-și face afectul.
3. Apa de gură
Pentru a trata un caz mai grav de mătreață, spală-te pe păr cu șampon iar apoi clătește-te cu apă de gură fără alcool. Aplică apoi balsamul. Apa de gură are proprietăți antifungice și împiedică dezvoltarea ciupercii care cauzează mătreața.
4. Lămâia
Un remediu anti-mătreață s-ar putea afla și-n firgider. Nu ai nevoie decât de două linguri de zeamă de lămâie cu care să-ți masezi scalpul și apoi să te clătești bine cu o cană cu apă în care ai mai adăugat încă o linguriță din același suc. Repetă acest procedeu zilnic, până dispare mătreața. Lămâia este acidă și echilibrează PH-ul scalpului, îndepărtând mătreața.
5. Sarea
Abraziunea sării de masă îndepărtează ușor solzii