TTIP (acordul de liber schimb negociat intre UE si SUA) ar putea duce la un declin al preturilor la energie prin facilitarea comertului cu resurse energetice, spune Andreas Galanakis, Policy Director la AmCham EU, Camera de Comert Americana in UE. Galanakis a mai spus, in raspunsurile la intrebari adresate de cititorii HotNews.ro, ca IMM-urile au cel mai mult de castigat de pe urma unui acord intre SUA si UE, si a admis ca produsele bazate pe organisme modificate genetic vor fi una dintre chestiunile mai dificile in negocieri. Galanakis a vorbit si despre impactul global al TTIP, spunind ca se spera ca si alte tari sa adopte standardele incluse in TTIP pentru a avea acces la pietele UE si SUA.
Intrebari de la cititorul "falcoind": Eu persoana fizica o sa pot aduce o mașina din state noua sau la mina a doua fără taxe ? Cumpărăturile pe Amazon.usa devin libere de vama si taxe ? Va mai exista limita la valoarea bunurilor aduse cu tine din USA când revii ?
Andreas Galanakis: Este, inca, prea devreme sa stim cum va arata acordul final, pentru a putea comenta pe asemenea chestiuni specifice. Totusi, acest acord comercial nu va aborda probleme legate de taxe, iar fiecare tabara va fi in continuare libera sa aplice politica fiscala pe care o considera cea mai potrivita in anumite conditii. Cu toate acesta, un obiectiv este sa vedem daca ne putem apropia din punct de vedere al standardelor. De exemplu, fiecare tabara, de o parte si de alta a Atlanticului, are cerinte diferite, dar la fel de severe in privinta sigurantei automobilelor. Insa o masina cumparata in SUA nu poate opera in Europa si viceversa. Daca am putea gasi o modalitate sa mentinem standardele inalte, dar sa ne asiguram ca ele sunt similare in SUA si Europa, atunci va fi redus in mod substantial costul pe care il implica fabricarea unei masini americane care sa poata circula conform stand