Enigmaticii sârbii implicați în rețeaua Păvăleanu – cazul anului, în materie de spălare de bani – par a fi rulat zeci de milioane de euro în România, deși în Serbia i-am găsit săraci, șomeri, dependenți de droguri și cu mulți ani de pușcărie la activ. RISE Project și colegii de la Centrul pentru Jurnalism de Investigație din Belgrad (CINS), Serbia investighează împreună acest caz. Reamintim că în acest dosar a fost arestat fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Păvăleanu. El este cercetat împreună cu doi interlopi prahoveni, cu fiica președintelui Consiliului Județean Prahova și alți complici pentru spălarea a peste o sută de milioane de euro.
În același caz, procurorii anchetează zeci de companii abonate la contracte cu statul, societăți care au virat sume importante de bani către o rețea de firme fantomă. Printre acestea se numără companii din grupul GFR (Grupul Feroviar Român) implicat în privatizarea CFR Marfă și patronat de către Gruia Stoica, Roșia Montană Gold Corporation dar și Tehnologica Radion, firmă deținută de către “regele asfaltului”, Theodor Berna. De cealaltă parte, firmele fantomă au, în acte, patroni de dincolo de Dunăre, din Serbia.
În urmă cu câteva zile, CINS și RISE au pornit pe urmele fantomaticilor sârbi și au descoperit o poveste în care politicienilor, interlopilor și afaceriștilor români li se alătură hoți sârbi aflați în pușcărie, șomeri și dependenți de droguri de pe celălalt mal al Dunării. Sârbii sunt toți din Zaječar, un oraș de pe Valea Timocului, situat la vreo 400 de kilometri de București unde trăiesc și foarte mulți români.
Dependent de droguri, închis pentru tâlhărie
Nemanja Pavlović are 29 de ani, locuiește în Zaječar și, de mai bine de doi ani, e patron în România. Cel puțin asta spun actele oficiale pentru că, în realitate, Nemanja Pavlović zace într-o puș