Controalele derulate în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, în urma acuzaţiilor la adresa Maternităţii, venite din partea unor mămici care au născut aici şi ai căror copii fie au decedat, fie au fost transferaţi ulterior în stare gravă la Bucureşti, nu au scos în evidenţă existenţa unor infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti). Cazurile petrecute la Maternitatea celui mai mare spital din Oltenia au fost puse de mămici pe seama infecţiilor din unitatea medicală, dar probele biologice prelevate săptămâna trecută, nu doar din secţiile unde se află copii, ci din tot spitalul, nu arată, la o evaluare preliminară, că ar exista probleme care să impună închiderea vreunei secţii. Aceasta este concluzia la care a ajuns Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care s-a autosesizat în urma cazurilor prezentate şi de Gazeta de Sud şi a demarat propria anchetă, în paralel cu cea derulată de spital.
DSP a pus vineri, cap la cap, rezultatele celor două anchete şi, chiar dacă acestea nu au fost încă centralizate pentru o concluzie finală care să fie transmisă şi Ministerului Sănătăţii (mai sunt probe de studiat), la prima vedere nu ar exista nici un fel de problemă la SJU Craiova. Potrivit oficialilor DSP Dolj, s-au verificat condiţiile igienico-sanitare din secţii şi s-au luat probe biologice pentru salubrităţi, sterilităţi şi aerofloră, care au fost analizate în laboratorul Direcţiei.
„Buletinele de analize trebuie centralizate pe fiecare secţie. S-au luat probe din pediatrie, neonatologie, obstetrică-ginecologie, din blocurile operatorii, din sălile de naştere, de la terapie intensivă, de peste tot. S-au luat probe de pe aparatură, mobilier, de la personalul medical şi pacienţi, iar din primele date putem spune că, la momentul recoltării, pe încărcătura de germeni depistată nu exista riscul închiderii vreunei secţii. Este vorba de o evaluare preliminar