Un pacient în vârstă de 32 ani, din Suceava, care suferea de o malformaţie arterio-venoasă, a fost tratat cu succes, prin embolizare, la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Ares din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Este prima intervenţie de acest gen realizată în judeţ, iar la operaţie a participat şi un medic din Danemarca, care a asistat echipa operatorie de la Suceava.
Tânărul de 32 ani a fost diagnosticat cu această afecţiune complexă în urma unei angiografii cerebrale pe care a efectuat-o în cadrul aceluiaşi centru, medicii de aici hotărând că cea mai bună terapie în cazul său este embolizarea. El s-a prezentat recent la medicul radiolog intervenţionist de la Ares din cauza unor dureri puternice de cap, care-l chinuiau de zece ani. Pacientul a povestit că nici un medicament pe care-l luase până atunci nu şi-a făcut efectul, medicii la care fusese nereuşind în tot acest timp să-l trateze sau măcar să-i stabilească un diagnostic. Specialiştii centrului au arătat ieri că dacă operaţia ar mai fi fost amânată, tânărul de 32 ani ar fi făcut o hemoragie cerebrală care i-ar fi fost fatală, medicii de la Ares apreciind că acest risc era “iminent”.
Malformaţia arterio-venoasă, prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice
“Malformaţia arterio-venoasă este o conexiune anormală şi fragilă, ca un nod sau ghem, între artere şi vene. Practic, lipsesc capilarele, acele vase mici şi subţiri care fac legătura în mod normal între sistemul venos şi cel arterial, care se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Această afecţiune reprezintă 6% din leziunile cerebrale, iar în 2% din cazuri este vorba de leziuni multiple. Malformaţia arterio-venoasă este prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice”, a explicat dr. Mihai Jr. Creţeanu, specialiast în radiologie intervenţională.
După evaluarea c