Turcia a revenit din nou în atenţia presei internaţionale săptămâna aceasta, cu un scandal de corpuţie răspândit până la vârful clasei politice, o situaţie extrem de tensionată care scoate la iveală o luptă pentru putere între actualul premier şi un lider spiritual cu o influenţă uriaşă care manipulează din exil, din SUA, manevrele de la Ankara.
Autorităţile din Turcia au reţinut la începutul acestei săptămâni 52 de persoane, inclusiv fii a trei miniştri – doi fiind inculpaţi şi arestaţi sâmbătă dimineaţă de către judecători din Istanbul - într-o anchetă fără precedent desfăşurată asupra unor cazuri de corupţie despre care primul ministru Recep Tayyip Erdogan crede că este orchestrată de către susţinătorii lui Fethullah Gulen din partidul aflat la putere, AKP, scrie Wall Street Journal.
„Nu vom permite inginerii politice. Încearcă să devină un stat în stat. Vom expune cu siguranţă această organizaţie”, a declarat premierul turc.
Erdogan a caracterizat arestările îndreptate asupra cabinetului său ca fiind parte dintr-o conspiraţie de tip mafiot care îşi întinde braţele până la cele mai înalte nivele ale birocraţiei pe care a acuzat-o de abuz de putere şi ilegalităţi însă s-a ferit să menţioneze numele lui Fethullah Gulen.
Evenimentele se petrec în contextul alegerilor locale din martie, după care Erdogan a ţintit spre fotoliul de preşedinte al Turciei. Pe de altă parte, în cadrul partidului său, aflat la putere, AKP, s-au format tabere cu păreri diferite: unii sunt susţinători ai premierului în timp ce alţii sunt de acord cu ideile imamului Fethullah Gulen, fugit în SUA.
Gulen exercită o influenţă deosebită în Turcia, controlând poziţii cheie din poliţie şi justiţie, acestea fiind folosite pentru a ataca adversarii politici, scrie în cartea “Armata Imamului” jurnalistul Ahmet Sik, care a ajuns la închisoare după pulicarea volu