Romanii sunt nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente, cand ajung in spital, pentru ca valoarea tratamentelor acoperite de la bugetul CNAS este subevaluata de minister. Managerii spitalelor spun ca in realitate costul tratarii unor bolnavi este si de patru ori mai mare decat cel din hartii. In aceste conditii, cei care trebuie sa acopere diferenta de pret sunt bolnavii.
"Acum cand am fost la urgenta a trebuit sa am punga cu medicamente", a spus o femeie.
De altfel, potrivit unui studiu, 45 la suta dintre medici spun ca in spitalele in care lucreaza pacientii isi cumpara singuri medicamentele, desi ele ar trebui asigurate gratuit. Bugetele spitalelor se calculeaza in functie de numarul pacientilor tratati, in functie de un coeficient stabilit de Ministerul Sanatatii si in functie de complexitatea cazurilor. Coeficientul este subevaluat, spun managerii de spitale. De exemplu, tratamentul unei tumori ajunge la aproape 5000 lei, dar Casa de Sanatate deconteaza cel mult 1.800 de lei pentru tratarea unui pacient.
Romania aloca cei mai putini bani pentru sanatate, din Uniunea Europeana, iar Ministerul Sanatatii are la dispozitie un buget din care trebuie tratati toti pacientii. In 2011, Ministerul Sanatatii obtinea finantarea europeana pentru un proiect care sa stabileasca exact costurile serviciilor medicale. Dar, Eugen Nicolaescu a decis sa nu continue proiectul din lipsa de fonduri. Cu toate astea, acum, a hotarat sa implementeze un proiect asemanator, dar care nu prevede cofinantare din partea beneficiarului.
Pana cand se va intampla acest lucru, pacientii vor merge in continuare in spital, cu medicamente de acasa.
Sursa: realitatea.net Tag-uri: medicamente, spital, Romania
Romanii sunt nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente, cand ajung in spital, pentru ca valoarea tratamentelor acoperite de la bugetul CNAS este subevaluat