Catalogata in Rusia drept evenimentul politic surpriza al anului, gratierea, dupa 10 ani de detentie, a fostului magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, lasa fara raspuns, deocamdata, o gramada de intrebari. Oricum, eliberarea fostului patron al companiei IUKOS si plecarea lui in Germania, absolut imprevizibila si in foarte mare graba, este demna de scenariul unui film cu mult suspans.
Aparent, totul s-a petrecut in doua zile. Joi, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca este dispus sa-l gratieze pe Hodorkovski, iar vineri dimineata a semnat decretul necesar. Putin mai tarziu, agentiile de presa anuntau ca, imediat ce a iesit pe portile inchisorii, Hodorkovski a plecat in Germania. Stupoare!
Este primul caz cand un detinut reuseste sa obtina pasaport si, la cateva ore dupe eliberare, sa ajunga in afara granitelor Rusiei, a precizat presa rusa. Incet, incet, au inceput sa apara si primele detalii ale acestei operatiuni. Se pare ca negocierile privind gratierea lui Hodorkovski au durat mai bine de un an.
Cine au fost personajele principale? In primul rand, serviciile secrete. Se presupune ca atat cele rusesti, cat si cele germane. Agentii rusi l-au vizitat, de altfel, pe Hodorkovski, in inchisoare, cu cateva zile inainte de semnarea decretului de gratiere. Discutiile, al caror continut ramane un mister, au durat cam o ora, la ele neparticand avocatii fostului oligarh.
In al doilea rand, un rol major l-au jucat politicienii germani. Presa vehiculeaza mai multe nume: fostul ministru de externe, Hans Dietrich Henscher, care l-a si intampinat, de altfel, pe Hodorkovski la Berlin, increditandu-i documentele care-i permit acestuia sa se deplaseze liber prin spatiul Shengen timp de un an, fostul premier Gerhard Schroder (consilier la Gazprom si la concernul german Wintershall, precum si participant la realizarea proiectului Nord Stream