TIMIȘOARA. Toți proprietarii clădirilor istorice din Timișoara, care nu au grijă de acestea și le lasă să se degradeze, au primit somații din partea municipalității. Nu face excepție din Primăria, care este proprietara mai multor clădiri care s-au degradat, așa că și-a trimit singură somație.
Au continuat verificările la poduri și subsoluri, pe strada Paulescu, pe str. Republicii, Mărășești, Piața Libertății la Primăria veche, la Turnul de Apă. Atenționările către clădirile PMT au fost făcute pentru a solicita bani pentru a se face ceva. Arătăm necesitățile pe care le are patrimoniul orașului, obiectivele majore, cum ar fi clădirea de lângă TNT, aici se pot rezolva aspectele tehnice, prin accesarea de fonduri europene, înclusiv pentru Turnul de Apă de pe strada Barițiu, care are acoperișul degradat, acolo mai trebuie făcut un studiu pentru consolidarea fundației, spune viceprimarul Traian Stoia. De câteva luni de zile la nivelul Primăriei Timișoara a fost constituită o comisie care verifică starea clădirilor istorice din oraș, cum se prezintă podurile și subsolurile, iar până acum au găsit o grămadă de nereguli. Primăria poate da amenzi cuprinse între 4 000 și 8 000 de lei. Din cadrul acestei comisii fac parte și polițiști.
Am primit sprijin din partea Poliției Naționale, sunt 10 polițiști specializați pe imobile de patrimoniu, au fost repartizați în zonele unde activează de obicei, ei știu și detalii despre proprietari, îi știu după nume, după poreclă. Ei au fost împărțiți câte doi, plus un polițist de la Poliția Locală. Au fost controlate 212 imobile, s-au întocmit 47 de somații către proprietari. Controalele se fac pe Legea 422 din 2001, amenzi se pot da de la 4 la 8 000 de lei. Pentru clădirile degradate din zona centrală, Cetate, Iosefin, Fabric și Elisabetin au fost date atenționări. Sunt foarte multe clădiri cu acoperișul și scurgerile pe