O noua teorie lansata de un profesor american arata ca povestea lui Mos Craciun si a renilor sai zburatori ar putea avea o sursa de inspiratie neobisnuita: ciupercile halucinogene.
John Rush, antropolog si instructor la Colegiul Sierra din Rocklin, California, este cel care a emis ipoteza surprinzatoare.
"Mos Craciun este echivalentul modern al samanului, care consuma ciuperci halucinogene pentru a fi in comuniune cu lumea spirituala", sustine profesorul, conform Business Insider.
Ce legaturi exista intre saman si Mos Craciun
Potrivit teoriei, legenda Mosului deriva din traditia samanilor din regiunea arctica, care veneau in casele oamenilor cu un sac plin cu ciuperci halucinogene, in preajma solstitiului de iarna. Iar pentru ca adesea usile erau blocate de zapada, ei intrau printr-o deschizatura din acoperis.
Mai mult, ciupercile Amanita muscaria se regasesc in zonele reci din emisfera nordica si cresc in jurul coniferelor, fapt ce ar putea explica traditia bradului si a cadourilor colorate din jurul sau.
Renii, ajutoarele lui Mos Craciun, erau si protectorii spirituali ai samanilor din regiunea nordica. Efectele halucinogene i-ar fi putut face pe oameni sa creada ca acestia zboara.
Mai mult, samanii se imbracau precum Mosul, in rosu si alb, pentru a se asorta cu ciupercile respective.
In plus, ornamentele de Craciun, in special cele din Peninsula Scandinava, au forma acestor plante. Pana si nasul rosu al lui Rudolf seamana cu o ciuperca, mai scrie Business Insider.
Traditiile samanilor s-au raspandit in Europa si America de Nord, care ar fi imprumutat unele elemente din traditia nordicilor.
O noua teorie lansata de un profesor american arata ca povestea lui Mos Craciun si a renilor sai zburatori ar putea avea o sursa de inspiratie neobisnuita