In apropierea Sarbatorilor de iarna, pietele traditionale de Craciun sunt adevarate puncte de atractie in marile orase europene. Astfel de locuri se intrec in decoratiuni, suveniruri si in delicii culinare, fiind vizitate de numerosi turisti.
Pietele de Craciun au o traditie seculara. Primul document care atesta prezenta lor dateaza din 1434, evocand piata din Dresda (Striezelmarkt), anunta metronews.fr.
Insa originea pietelor de Craciun este plasata in secolul al XIV-lea, in Germania. Aici, erau cunoscute sub numele de "pietele Sfantului Nicolae". In secolul al XVI-lea, in timpul Reformei, pietele de Craciun au fost rebotezate, fiind cunoscute sub numele Christkindlemarkt (Pietele Pruncului Iisus). In aceeasi perioada, astfel de piete au aparut si in alte zone europene, de pilda in Strasbourg, in 1570. Traditia devine populara in anii 1990, in intreaga Europa.
Goteborg, Suedia
Inca din 15 noiembrie, parcul de atractii din Liseberg si-a redeschis portile, cu cei 700 de arbori plini de luminite si cu cladirile acoperite cu 5 milioane de beculete. Cu acest decor de poveste isi intampina vizitatorii cea mai mare piata de Craciun din Scandinavia. In cele peste 80 de standuri de aici se pot cumpara obiecte de arta si de artizanat traditionale, mai ales cele specifice populatiei Sami (Laponia suedeza), produse gastronomice locale (hering marinat, carne afumata de ren si de elan), prajituri cu migdale si vin cu condimente. Din program fac parte si plimbarile cu sania trasa de reni si spectacolele de Craciun inspirate din anii 30-40.
Viena, Austria
In Viena se organizeaza anual zeci de piete de Craciun, in cele mai frumoase locuri din oras. Cel mai important dintre ele este Christkindl, care aminteste de adevaratul spirit religios al Craciunului, mai putin de cel comercial.
Dresda, Germania @N_P