Cel mai recent sondaj de opinie organizat de Comisia europeana a fost realizat prin interviuri directe si a avut loc in perioada 2 și 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din statele membre ale UE și din cele 5 țări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru și Serbia).
Redam comunicatul de presa al reprezentantei Comisiei Europene in Romania:
Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru publicat vineri, 20 decembrie, europenii sunt puțin mai optimiști cu privire la situația economică din Europa. Mai mult de jumătate dintre europeni (51%) declară că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (față de 49% în sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2013).
În ansamblu, 43% dintre cetățeni (+ 1 punct procentual în comparație cu sondajul din primăvara anului 2013) cred că UE este pe calea cea bună pentru a ieși din criză și a face față provocărilor la nivel global (a se vedea anexa). Optimismul este, de asemenea, în creștere și în ceea ce privește impactul crizei. Numărul europenilor care consideră că impactul crizei asupra ocupării forței de muncă a atins nivelul său maxim a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 36% la 40%).
Totuși, mai sunt multe de făcut: șomajul (49%, -3), starea economică în general (33%, situație stabilă), inflația (20%, situație stabilă) și datoria publică (15%, -1) sunt cele patru probleme principale cu care se confruntă europenii la nivel național, în timp ce, la nivel personal, principala preocupare este inflația (40%, -1). Europenii sunt de părere că principalele probleme cu care se confruntă UE în prezent sunt situația economică în general (45%, -3), șomajul (36%, -2) și starea finanțelor publice ale statelor membre (26%, -4).
Situația Irlandei: acum, când programul de ajutor financiar de care beneficiază Irlanda se încheie, r