Sărbătoarea nasterii Domnului, urmată imediat de cea a trecerii dintre ani - Revelionul - sunt momente magice, pregătite si trăite de fiecare dintre noi cu emoţie si fast. Să ne bucurăm de aceste mari sărbători, la o masă îmbelsugată, în mijlocul celor dragi!
Se simte deja mirosul Crăciunului - de la cozonacii făcuţi în casă, fiertura măruntaielor de porc, aroma de scorţisoară de la turta dulce etc. În ziua de Crăciun, după slujba de la biserică, fiecare crestin întinde ospăţul cel mare, la loc de cinste fiind atunci, bineînţeles, tradiţionalele preparate din carne de porc.
Ceremonialul pregătirii mesei de Craciun începe încă din ziua de Ignat. Atunci se prepară slănina, caltabosii, sângeretele, cârnaţii si toba - care se servesc ca aperitiv. De pe masa bogată de Crăciun nu trebuie să lipsească nici sarmalele (în foi de varză sau de viţă), cu mămăliguţă si smântână, piftia din curcan sau din porc, friptura de porc, aromaţii cozonaci cu nucă si stafide, ciorba de burtă si tot alaiul dulciurilor specifice, ţuica fiartă si vinul rosu.
Cârnaţi proaspeţi de porc
Ingrediente: 1 kg carne de porc, 500 g grăsime, 200 g carne de vită, usturoi, piper, un vârf cuţit mirodenii pentru cârnaţi, sare.
Preparare: Carnea si grăsimea se spală si se taie în bucăţi. Usturoiul se curăţă si se pisează cu sare, adăugându-se puţină apă. Carnea si grăsimea se trec prin masina de tocat carne, folosind sita mijlocie. Pasta rezultată se amestecă cu sare, piper, mirodenii pentru cârnaţi si mujdei. După ce s-a frământat bine, compoziţia omogenizată se introduce în intestine (bine curăţate si spălate), cu spriţul sau cu ajutorul tubului pentru cârnaţi montat la masina de tocat. Intestinele se umplu încet si nu prea îndesat, ca să nu se spargă. Se ţin câteva ore la frigider. Cârnaţii se servesc proaspeţi, prăjiţi în untură, dar se pot de asemenea zvânta si afuma.