Comisarul european pentru concurență, Joaquin Almunia, companii franceze, ministere germane și diverse organizații internaționale apar pe lista obiectivelor spionate de serviciile secrete britanice, a relatat vineri săptămânalul german 'Der Spiegel', citat de agenția EFE, relateaza Agerpres.
Revista germană a avut acces la noi documente datând din anii 2008 și 2009 furnizate de fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden, pe care le-a consultat în colaborare cu ziarele britanic 'The Guardian' și american 'The New York Times'.
Potrivit sursei citate, listele cu obiectivele vizate de Government Communications Headquarters (GCHQ) din Marea Britanie includ sute de numere de telefon și adrese de e-mail. Printre obiective apar, pe lângă numele lui Almunia, o adresă poștală a ministrului apărării israelian de la acea dată, Ehud Barak, precum și o adresă de email înregistrată sub numele de 'primul ministru israelian'. De asemenea, pe liste se regăsesc numele unor instituții și organizații, dar și a diverse societăți franceze, precum grupul de armament Thales sau compania petrolieră Total.
Printre organizațiile internaționale vizate de serviciile de securitate britanice apar Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), UNICEF și Institutul ONU pentru Dezarmare, precum și mai multe reprezentanțe diplomatice pe lângă ONU de la Geneva. De asemenea, ONG-ul 'Medicii Lumii' se regăsește în documentele furnizate de Snowden, care nu oferă însă informații asupra intensității activității de spionaj.
În multe cazuri, au fost realizate interceptări de probă pentru a se verifica dacă se justifică o acțiune de spionaj în profunzime.
Majoritatea listelor la care a avut acces săptămânalul german provin din localitatea Bude, din regiunea britanică Cornwall (sud), unde GCHQ administra în colaborare cu