România, decembrie 1989. Preţul libertăţii a fost plătit cu sânge. Revoluţia română a dus la sfârşitul regimului comunist şi la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, dar preţul a fost prea mare.
Primarul Clujului, Emil Boc, şi-a amintit astăzi, la Monumentul „Stâlăii împuşcaţi”, zilele de 21 şi 22 decembrie 1989 pe care le-a petrecut în stradă, la Cluj. „Cred că eram inconştienţi pentru că nu ne-a fost frică nici când a început să se tragă”, îşi aminteşte el.
Emil Boc a spus că nu are certificat de revoluţionar şi nu a cerut niciodată şi că singurii eroi ai Revoluţiei sunt cei care şi-au dat viaţa pentru libertate.
„Sunt aici ca să le aduc un omagiu clujenilor care au murit la Revoluţie. Am fost şi eu aici, în Piaţa Libertăţii. Dar ei sunt cei care au făcut posibilă Revoluţia Română, au deschis poarta spre democraţie şi Uniunea Europeană şi au înschis definitiv porţile comunismului şi dictaturii în această ţară”, a spus Emil Boc, care era pe atunci student la Cluj.
Primarul Clujului îşi aminteşte cum a auzit că se va întâmpla ceva „ce nu s-a mai văzut” în piaţă şi aşa a ajuns acolo. „Călin Nemeş era aici, cu pieptul dezgolit. Le-a spus militarilor 'Trageţi dacă aveţi curajul'. Noi nu doream altceva decât libertate şi nu aveam alte arme decât cuvântul. La un moment dat, absolut din senin, s-a tras. Lumea s-a răspândit care pe unde a putut. Eu am ajuns lângă gardul viu de lângă statuia lui Matei Corvin, pitit pe jos pentru că se trăsese. Cred că de undeva din dreptul Hotelului Continental. Când m-am ridicat, am văzut un tânăr, ca mine, îmbrăcat într-un fâş albastru din care ieşea sânge. Fusese împuşcat în braţ”, îşi aminteşte Emil Boc.
Euforia nu i-a oprit pe cei din piaţă. Au plecat spre Hotel Melody, unde s-au unit cu oamenii care veneau dinspre strada Horea, apoi au plecat spre Mănăştur, unde s-au întâlnit cu cei care ieşiseră la fabrica d