21 decembrie 1989. Revoluţia română a izbucnit şi la Bucureşti. În loc să scandeze lozincile ceauşiste, mii de oameni, strânşi de dictator în faţa Comitetului Central al PCR, transformă marea adunare populară în marea revoltă populară. Din balconul Comitetului Central al PCR, Nicolae Ceauşescu propune mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale.
Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu face o ultimă încercare să dezamorseze situaţia din ţară. La miezul zilei, zeci de mii de bucureşteni se adună în Piaţa Republicii, la un miting organizat de autorităţile comuniste. Ceauşescu susţine un discurs despre realizările revoluţiei socialiste, dar e întrerupt la jumătatea lui de vacarmul pornit în spatele adunării.
Mai multe petarde explodate în mulţime provoacă panică iar cea mai mare parte a manifestanţilor părăsesc mitingul. Pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Se aud lozincile: "Democraţie ! ", "Libertate! ", "Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!", "Jos Ceauşescu!". Desfăşurarea mitingului este transmisă în direct de televiziune şi radio.
La ora 14.00 în centrul oraşului apar primele blindate. Un camion al armatei intră în grupul de manifestanţi din faţa Sălii Dalles, provocând morţi şi răniţi.
La scurt timp, sunt auzite primele rafale de arme automate în centrul oraşului.
Spre seară, demonstranţii, majoritatea tineri, se concentrează în faţa hotelului Intercontinental, unde ridică o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine primesc sarcina să "cureţe zona".
La lăsarea întunericului a început represiunea autorităţilor comuniste. Asupra protestatarilor s-a deschis focul de pe clădirile din centrul Capitalei.
Numeroşi manifestanţi sunt arestaţi şi încarceraţi la închisoarea Jilava, din apropierea