Au urmat apoi două medalii de bronz la olimpiada din Rio de Janeiro– Brazilia, în 2012, iar anul acesta cele două medalii de aur în Volos-Grecia.
„I-am bătut pe indieni, pe chinezi, pe coreeni, americani etc.. Ca să vă dau un exemplu, în alte state, şase luni durează pregătirea olimpicilor, şase luni de dimineaţă până seara şi îi îndoapă cu fel de fel de probleme de astronomie şi astrofizică. La noi, ministerul organizează două săptămâni un stagiu de pregătire la Călimăneşti-Căciulata”, arată Petru Crăciun.
„Surprinzător a fost că nu se ocupa numai de şcoală”
Iustina a învăţat la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni până în semestrul al II-lea din clasa a X-a, când a primit o bursă la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
Când vine acasă, la Fălticeni, fata cu capul în nori îşi vizitează profesorii şi foştii colegi.
„Şcoala asta are rezultate foarte bune, dar un rezultat ca al Iustinei nu l-a avut niciodată”, mărturiseşte fosta dirigintă a Iustinei, Gabriela Bădărău, profesor de chimie.
Directoarea de la „Mihai Băcescu”, Claudia Suseanu, povesteşte că Iustina era implicată în foarte multe activităţi: „Surprinzător a fost că nu se ocupa numai de şcoală, ci şi de alte activităţi, extraşcolare, de voluntariat.”
„Mă trezeam de dimineață, învățam, mâncam, învățam, mâncam și mă culcam”
Performanța Iustinei Crăciun a însemnat mii de ore de muncă, biblioteci întregi de cărţi de specialitate citite, nopţi la rând cu telescoapele spre cer.
„Toată vara am învățat pentru olimpiada asta. Mă trezeam de dimineață, învățam, mâncam, învățam, mâncam și mă culcam”, îşi aminteşte Iustina.
Când era la liceu, în Bucureşti, făcea pregătire cu tatăl ei pe internet, pe Skype.
„De multe ori adormeam şi eu la calculator, că veneam obosit şi apoi ea:
A fost o pregătire mai