Noaptea cea mai lungă din an, din 22 spre 23 decembrie, aduce sucevenilor invitaţia de a aprinde lumânări în memoria eroilor Revoluţiei din 1989 şi de a se bucura apoi de un concert de colinde oferit de formaţia Hara. Invitaţia este lansată de Muzeul Bucovinei din Suceava.
Potrivit directorului muzeului, Emil Ursu, duminică seara, la ora 17.30, în Piaţa Drapelelor din centrul oraşului Suceava va fi realizată o cruce din 240 de lumânări, pe care sucevenii sunt invitaţi să le aprindă. Pentru fiecare an care a trecut de la Revoluţie se vor aprinde câte zece lumânări pentru că, deşi sunt doar 24 de ani, „în memoria colectivă sunt echivalenţi cu aproape două secole jumătate”. „Astronomic, noaptea cea mai lungă începe la 17.37, dar am fixat aprinderea lumânărilor la 17.30, ca să prindem şi ziua cea mai scurtă din an, scurtă ca şi memoria românilor”, a spus Emil Ursu.
De la ora 18.00, timp de jumătate de oră, în incinta Muzeului de Istorie va avea loc un medalion Mircea Ignat, conferenţiar la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi arheolog de referinţă pentru nordul României. Generaţiile care au studiat istoria la USV după 1991 l-au numit mereu pe profesorul Ignat „Tataie”, apelativ care spune multe despre relaţia caldă pe care acesta a avut-o mereu cu studenţii săi.
De la ora 18.30, tot la muzeu începe recitalul de colinde susţinut tradiţional în această noapte la Suceava de formaţia Hara. Un moment de muzică folk va fi susţinut de Lavinia şi Andrei, elevi la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Duminică, Muzeul de Istorie rămâne deschis până la plecarea ultimului spectator, prin urmare prilejul poate fi folosit de suceveni şi pentru vizitarea expoziţiilor găzduite în acest spaţiu. Asta cu atât mai mult cu cât de anul viitor clădirea intră în restaurare, iar actualele expoziţii vor fi substanţial modificate.
Noaptea cea mai lungă din an,