Preşedintele Barack Obama a evitat vineri întrebarea privind o amnistie pentru fostul consultant Edward Snowden şi a declarat că regretă "pagubele inutile" provocate de către dezvăluirile privind amploarea spionajului realizat de Statele Unite.
"Pe cât de importantă şi necesară a fost această dezbatere, este de asemenea important să se ţină cont de faptul că aceasta a provocat pagube inutile capacităţilor de informaţii şi diplomaţiei Statelor Unite", a afirmat Obama în cadrul unei conferinţe de presă.
Întrebat cu privire la posibilitatea unei amnistii pentru tânărul refugiat în Rusia în schimbul documentelor furate cu privire la operaţiunile de informaţii ale NSA, Obama a refuzat să se pronunţe, în numele separării puterilor.
"Trebuie să fiu prudent (...) deoarece Snowden a fost inculpat" pentru spionaj de către justiţia federală, a remarcat Obama. "Este domeniul ministrului de Justiţie şi în final a unui judecător şi unui juriu", a adăugat el.
Luni, Casa Albă a respins ideea unei amnistii sau chiar cea a unei negocieri cu Snowden şi cere întoarcerea acestuia în Statele Unite.
"Poziţia noastră nu s-a schimbat" în cazul lui Snowden, refugiat din vară în Rusia, ţară care i-a acordat un azil temporar, a explicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.
El a fost solicitat pentru o reacţie la declaraţiile făcute pentru postul CBS de către un angajat al agenţiei de informaţii NSA. Acesta din urmă, Rick Ledgett, a afirmat că "dintr-un punct de vedere personal", ar fi favorabil unor negocieri cu Snowden pentru a recupera documentele.
Cu privire la aceste declaraţii, Obama s-a limitat să remarce că "există o diferenţă între ceea ce poate spune Ledgett şi ceea ce poate spune preşedintele Statelor Unite".
Snowden, care a provocat în repetate rânduri încă de astă vară controverse puternice după dezvăluirile