Statul își alimentează foamea de bani prin măsuri uneori extrem de perfide, punând în pericol fără nici o rezervă sănătatea omului de rând. O ciudată atenție este acordată cultivării tutunului - știm cu toții la ce este bun și mult mai bine la ce nu este bun. Astfel, cea mai mare subvenție pe care statul o acordă agricultorilor este cea la tutun - aproape 1.300 de euro la hectar.
Sumele pe care statul pe plătește pentru cultivarea tutunului nu sunt foarte mari în total - conform statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2012 s-au cultivat circa 1.200 de hectare cu tutun. Deci statul a plătit agricultorilor puțin peste 1,5 milioane de euro ca subvenție. La nivel de stat, suma este infimă, însă statul o vede ca o investiției uriașă. Comparativ, alte culturi au subvenții cu mult mai mici.
Guvernul a aprobat în octombrie şapte acte normative care vizează acordarea subvenţiilor pentru agricultori şi a ajutorului financiar pentru motorina folosită în agricultură. Cea mai mare subvenţie este la tutun, şi anume, de 1.279 de euro/ha
Cea mai importantă subvenţie (pentru cereale, soia, floarea soarelui va fi de 160 de euro pe hectar), din care 139 de euro de la UE şi 21 de euro din bugetul naţional.
Iată cuantumul subvenţiilor care vor fi acordate pentru principalele culturi:
- in şi cânepă 63,67 euro/ha,
- sfecla de zahăr 113,65 euro/ha,
- grâu 160 euro/ha,
- floarea soarelui 160 euro/ha,
- soia 160 euro/ha,
- orez 300 euro/ha,
- hamei 335 de euro/ha,
- tutun 1279 euro/ha.
Calculele reprezentanților statului sunt cam așa: plătesc cultivatorii ca să avem producție proprie de tutun, iar în acest fel păstrez prețul țigărilor la un nivel relativ scăzut. Trei euro pentru un pachet de țigări (preț de retail pe piața din România) este puțin față de 5,6,7 sa