Când vinul curat, de ţară, este consumat cu moderaţie, acesta are efecte terapeutice asupra inimii şi a circulaţiei sanguine, ameliorând depresiile uşoare şi anemia.
Cele mai multe probleme privind terapia cu vin (etnoterapia) pot fi prevenite prin respectarea prescripţiei medicale. Orice sortiment de vin (roşu sau alb) conţine cantităţi modeste de fier (circa 1 mg la un pahar obişnuit), dar acestea sunt foarte bine asimilate.
Opinii desre efectele vinului asupra sănătăţii
În Europa, cea mai veche atestare a etnoterapiei (terapia cu vin) ne parvine de la Hipocrate. În lucrările sale, părintele medicinei amintea că tracii foloseau vinul în scopuri medicinale împotriva intoxicaţiilor cu ciuperci şi a unor stări de şoc produse de muşcăturile de şarpe.
Totodată, Hipocrate recomanda vinul ca pe un tonic al sistemului nervos în cazul persoanelor care erau şocate de frica de moarte, atunci când se îmbolnăveau.
Mai târziu, în epoca romană, erau cunoscute efectele vinului asupra unor bolnavi de inimă, iar în epoca medievală vinul era ridicat la rangul de elixir al tinereţii, care protejează organismul de efectele nocive ale stresului, ale oboselii şi ale frigului.
Terapeuţii care au urmărit efectele vinului asupra sănătăţii, spun că până în secolul al XVIII-lea, această licoare atât de apreciată nu a constituit un pericol pentru sănătatea omului, deoarece efortul fizic foarte intens depus de om în acea vreme permitea metabolizarea rapidă a alcoolului şi eliminarea exceselor prin mecanisme renale.
Antropologii de la Oxford apreciază că efortul fizic depus de om în zilele noastre este de 18 ori mai redus, în comparaţie cu epocile anterioare. De aceea, un consum excesiv de alcool, înlocuit de multe ori cu băuturi distilate, poate fi o otravă pentru om.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ap