Noi elemente ies la iveală în scandalul îmbolnăvirilor de la maternitatea Rădăuţi, acolo unde a fost descoperit stafilococul auriu, un microb de spital extrem de periculos, cu rezistenţă crescută la antibioticele obişnuite. După ce primele suspiciuni cu privire la calea de transmitere a bacteriei s-au îndreptat către personalul medico-sanitar care i-a îngrijit pe nou-născuţi şi care le-ar fi transmis infecţia copiilor pentru că nu s-au spălat înainte pe mâini, analizele de laborator vin să confirme această ipoteză: doi medici şi patru asistente sunt purtătoare de stafilococ auriu. Mai mult, ancheta declanşată în această săptămână a stabilit că numai luna trecută, 46 de nou-născuţi au fost externaţi din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii - piodermită, eritem toxic sau alergic, pemfigus - fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri, lucru care a reieşit dinverificarea foilor de observaţie şi care ar fi trebuit să alerteze personalul medico-sanitar pentru luarea măsurilor recomandate în asemenea situaţii.Indolenţa de care au dat dovadă cadrele medico-sanitare a făcut ca opt bebeluşi să ajungă până acum în spital cu probleme de sănătate şi tot atâţia să fie infectaţi, riscând în orice moment să se îmbolnăvească.
Stafilococul auriu a îmbolnăvit şi o mamă, o alta fiind doar infectată, fără a prezenta semne de boală
Nici mamele bebeluşilor n-au fost scutite de suferinţă, deocamdată o femeie fiind internată cu afecţiuni declanşate de stafilococul auriu, iar alta fiind purtătoare a bacteriei.
Ieri, o echipă de control a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a deplasat la Spitalul Rădăuţi, unde a aplicat o amendă de 15.000 lei pentru ascunderea cazurilor şi nesolicitarea autorizaţiei sanitare de funcţionare după deschiderea noii maternităţi. Verificările nu se opresc aici, în zilele următoare fiind aşteptată în control şi o echipă