Președintele american, Barack Obama, a evitat un răspuns direct referitor la amnistierea fostului consultant al NSA Edward Snowden.
În legătură cu posibilitatea amnistierii tânărului refugiat în prezent în Rusia în schimbul predării documentelor furate cu privire la operațiunile agenției de informații NSA, Barack Obama a refuzat să se pronunțe, în numele separației puterilor. „Trebuie să fiu prudent (…), deoarece Snowden a fost inculpat” pentru spionaj de către justiția federală, a spus el. „Este domeniul procurorului general și în cele din urmă al unui judecător și al unui juriu”, a subliniat președintele american. Luni, 16 decembrie, Casa Albă a respins ideea unei amnistii sau chiar a unei negocieri cu Snowden și i-a cerut acestuia să revină în Statele Unite.
„Poziția noastră nu s-a schimbat” în cazul lui Snowden, refugiat din vară în Rusia, țară care i-a acordat azil temporar, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției americane, Jay Carney. El a fost solicitat să prezinte un punct de vedere după declarațiile făcute la postul de televiziune CBS de un agent al NSA. Acesta din urmă, Rick Ledgett, a afirmat în interviul difuzat duminică după-amiază că, „din punct de vedere personal”, ar fi favorabil negocierilor cu Snowden cu scopul de a recupera documentele în cauză. Cu privire la declarațiile în cauză, Barack Obama s-a mărginit să afirme că „există o diferență între ce poate să spună Ledgett și ce spune președintele Statelor Unite”.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a mai subliniat vineri, 20 decembrie, cu ocazia conferinţei de presă de sfârşit de an, că intenţionează să ţină cont de recomandările comisiei pentru reformarea procedurilor NSA, subliniind că trebuie să se ajungă la o stare de echilibru între protejarea vieţii private şi garantarea securităţii prin identificarea comploturilor teroriste. Obama a afiramt că nu au fost identificate