Primul Crăciun fără Ceuşescu, o Românie liberă, sfârşitul comunismului, democraţie, libertate, libertate, libertate, Deşteaptă-te române. Cuvintele de pe buzele românilor în decembrie '89.
Scânteia Revoluţiei s-a aprins la 16 decembrie în Timişoara. Un protest ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Pastorul făcuse recent, în presa internaţională, comentarii critice la adresa regimului comunist. Timşoara era sub asediu şi singurele informaţii care ajungeau la Cluj erau transmise prin telefon de rude şi prieteni şi apoi spuse mai departe prin viu grai rudelor, prietenilor, vecinilor.
În serile şi nopţile de decembrie 18, 19, 20, patrulele de miliţie au fost scoase în stradă la Cluj. Oamenii erau legitimaţi, cei care mergeau în grupuri erau avertizaţi. "Nu aveţi voie să umblaţi în grupuri mai mari de trei oameni", "Mergeţi acasă", "Staţi în casă", "Nu vorbiţi de Timişoara", spuneau miliţienii speriaţi, cu puşca la umăr.
21 decembrie 1989. La Cluj-Napoca era cald, iar soarele strălucea nepermis de tare. Taburile au fost scoase în stradă, armata la fel. Oamenii au ieşit şi ei.
În 21 decembrie 1989, primele momente ale Revoluției române de la Cluj au fost imortalizate de Răzvan Rotta. El a făcut 21 de fotografii, surprinzând momentele de dinaintea deschiderii focului de către armată, dar şi momentele în care s-a tras în centrul oraşului. În clujeni. În români.
O parte dintre eroii de la Cluj au căzut în "Piața Libertății", în intersecție, pe trotuar lângă librăria "Universității". Au murit pentru libertate. Acum exact 24 de ani.