Graham Mackay, managerul care a anticipat consolidarea din industria berii şi a transformat berăria sud-africană în gigantul SABMiller de astăzi, al doilea mare producător de bere din lume, a murit în această săptămână la vârsta de 64 de ani, scrie presa internaţională.
Potrivit unui comunicat al companiei, cauza a fost o tumoare la creier.
După ce firmele sud-africane şi-au câştigat posibilitatea de a se extinde internaţional, prima zonă pe care a executivul a avut-o în vedere la acea vreme a fost Europa de Est, unde, după căderea Zidului Berlinului a putut să cumpere berării. A evitat în aceste fel SUA, dominată deja de nume precum Guinness, Heineken, Anheuser-Busch şi Miller, potrivit New York Times.
“Căderea comunismului a reprezentat pentru el o oprtunitate, deoarece erau disponibile foarte multe active ieftine”, a spus Benj Steinman, editor la Beer Marketer’s Insights, o publicaţie de specialitate.
În 1999, compania şi-a mutat sediul la Londra, unde este şi astăzi, şi a început să fie tranzaţionată la Bursă. În acel moment, Mackay a fost numit CEO. În acelaşi an, a cumpărat compania Plzensky Prazdroj din Cehia, producătorul brandului Pilsner Urquell, unul dintre cele mai cunoscute branduri de bere din lume.
România a fost una dintre primele pieţe pe care executivul a mizat, în condiţiile în care în 1996 South African Breweries a achiziţionat Vulturul Buzău. Un an mai târziu, South Africa Breweries cumpără Pitber Piteşti şi Ursus Cluj-Napoca. În 2001, Ursus cumpără pachetul majoritar de acţiuni al Bere Timişoreana.
La nivel internaţional, consolidarea poziţiei de unul dintre liderii pieţei a berii a venit în 2002, când a fuzionat cu Miller Brewing Company, într-un deal de 5,6 mld. dolari.
În 2004, în România, SABMiller a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Aurora Braşov, companie care va fuziona în acelaş