În perioada 2020-2030, Europa ar putea să devină o superputere economică, iar unul dintre pilonii ieșirii din criză este industria extractivă, în special mineritul.
Dacă anii ’80 au fost deceniul Japoniei, anii ’90 deceniul SUA, iar apoi ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul Europei, consideră directorului firmei de consultanţă Europe Economics, Andrew Lillico. „Consider că fundamentele zonei euro, luată pe ansamblu, sunt mai puternice decât cele ale SUA şi Marii Britanii“, a spus Lillico, precizând că este încrezător în faptul că „până la finele acestui deceniu, Uniunea Europeană îşi va rezolva mare parte din dificultăţile politice“. În prezent, șomajul din zona euro se află la 12,1%, față de 7% în 2007. Spre comparaţie, America are o rată a şomajului de 7,3%. Îndatorarea raportată la PIB este estimată de FMI la 95% în 2013 pentru zona euro şi 108% pentru SUA. În același timp, zona euro încă se confruntă cu reluarea creșterii economice, conform ultimelor date comunicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% în ritm anual, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1%.
Cu toate aceste confruntări, liderii europeni au înțeles că pentru a ieși din criză și a reintra în zodia relansării economice e nevoie de industrie. Astfel, state precum Suedia, Portugalia sau Spania și-au modificat politicile pentru a încuraja mineritul. Suedezii au scăzut taxele pe veniturile corporațiilor, pentru a atrage investitori, iar portughezii au modificat Codul muncii, simplificându-și procedurile de lucru în sectorul minier. Iar mai nou, Asociația Europeană a Industriei Miniere (Euromines) lucrează la implementarea unui Parteneriat European pentru Inovație (PEI), care are ca scop asigurarea furnizării sustenabile a economiei cu materii prime, astfel încât UE să devină lider mondial în explorarea, extracția,