21 decembrie este data în care emisfera nordică marchează solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. De azi, începe şi iarna astronomică. Anul trecut, momentul a fost marcat şi de finalul calendării Maya.
Ce e solstiţiul de iarnă?
Deşi iarna meteorologică soseşte pe 1 decembrie, începutul iernii astronomice soseşte de solstiţiul de iarnă, pe 21 decembrie. Acesta este influenţat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.
La data solstiţiului de iarnă, Soarele răasare cu 23 de grade şi 27 de minute la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud, faţă de punctul cardinal vest. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 de minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 16 ore şi 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.
Solstiţiul de iarnă va avea loc astăzi la ora 19 şi 11 minute. Anul viitor şi în 2015, solstiţiul de iarnă va avea loc pe 22 decembrie.
Google sărbătoreşte momentul
Astăzi, 21 decembrie, Google a marcat solstiţiul de iarnă printr-un Google Doodle. Este un obicei pe care gigantul online îl are de mai multă vreme, de a marca momentele importante din an şi din calendar.
Solstiţiul de iarnă la Stonehenge
În fiecare an pe 21 decembrie mii de vizitatori de adună în Marea Britanie pentru a marca solstiţiul de iarnă. Altarul central se aliniază cu piatra masacrului. Această zi este cea mai importantă la Stonehenge. Mica fest