În urmă cu 24 de ani, România îşi dobândea dreptul la libertate printr-o revoluţie violentă. Conducătorii comunişti au fost arestaţi şi executaţi, iar protestele, demonstraţiile în stradă şi luptele din luna decembrie a anului 1989 au anunţat sfârşitul regimului ceauşist.
Populaţia a spus atunci “NU” statului poliţienesc, securităţii, politicii economice a lui Ceauşescu iar ripostele românilor nu au fost lipsite de vărsare de sânge. Dacă, la Bucureşti, războiul pentru libertate se purta sub privirile ameninţătoare ale Tovarăşului, în Alba, mânia maselor era dusă între oameni. Adevărul din jurul evenimentelor ce au scris istoria românilor în urmă cu 24 de ani sunt însă şi astăzi învăluite de mister.
La Muzeul Unirii din Alba Iulia nu a fost realizat până în prezent un studiu privind Revoluţia din 1989, în judeţul Alba. Singurele pagini care descriu protestul românilor din decembrie 1989 sunt adunate în cartea revoluţionarului Mihai Babiţchi, “Revoltă în labirint”.
Revoluţia în judeţul Alba a început la Cugir în 21 decembrie 1989 şi a cuprins Alba Iulia şi localităţile învecinate.Cugirul a fost al patrulea oraș din România în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceaușescu. Primele mișcări de stradă de la Cugir au avut loc la ora 9,45 pe 21 decembrie 1989. La Alba Iulia, Revoluția a început tot în 21 decembrie 1989, la ora 22,14.
La 24 de ani de la revoluţie vă invităm să vă reamintiţi evenimentele ce au avut loc în Alba, la 1989, aşa cum au fost ele reflectate în presa locală şi publicaţiile vremii.
Cugirul, primul oraş din judeţul Alba în care a răbufnit mânia revoluţionară
În 2001, Cugirul a fost declarat oraş martir al Revoluţiei de la 1989. În argumentarea cererii, Consiliul Local al oraşului Cugir a prezentat desfăşurarea evenimentelor aşa cum au fost, în urma consultării participanţilor, a declaraţiilor s