Anul se apropie de sfârșit și fiecare dintre noi tragem linia pentru a vedea unde ne situăm din punct de vedere financiar. Dacă nu sunteți mulțumit de situația actuală, începutul unui an nou este un prilej excelent pentru a vă regândi strategia de gestionare a banilor. Condiția de bază pentru a reuși să-ți realizezi obiectivele legate de bani este să ai un buget propriu sau al familiei. Altfel spus, trebuie să-ți notezi cu regularitate toate cheltuielile și veniturile. Când ai o imagine clară unde se duc banii, poți decide de unde să tai și ce poți face cu fondurile suplimentare disponibile.
Iată zece sfaturi ce pot fi puse în practică odată cu venirea noului an, pentru a obține mai mult cu aceleași venituri de care dispui.
1. Lasă cardurile acasă. Estimează o sumă care să-ți ajungă pentru o săptămână, scoate-o de pe cardul de salariu și fă tot ce-ți stă în puteri ca să te încadrezi. Îți va fi cu mult mai greu să cheltuiești, spre exemplu, 200 de lei pentru o pereche de pantofi știind că sunt ultimii bani pentru o săptămână decât dacă ai avea la tine cardul de debit sau de credit. Astfel, vei reuși să-ți prioritizezi mai bine lista de cumpărături.
2. Revizuiește facturile. Alege câte o factură pe lună, cum ar fi spre exemplu cea pentru internet, telefonul mobil sau asigurarea mașinii, și alocă-i ceva timp pentru a analiza piața și pentru a negocia cu reprezentanții companiei vizate dacă nu cumva poți obține un preț mai mic. Vei fi surprins să constați că mulți furnizori de servicii sunt deschiși negocierilor, preferând totuși să lase din preț decât să piardă un client. În cel mai rău caz, te poți muta la un alt furnizori de servicii care îți oferă condiții mai avantajoase.
3. Planifică achiziția cadourilor. Zilele onomastice, zilele de naștere, aniversările, sărbătorile importante de peste an pot fi foarte împovărătoare pentru buget mai ales