Crăciunul este perioada cea mai frumoasă din an, când ne amintim de copilărie, ne bucurăm de cadouri, colinde şi zăpadă, ne întâlnim cu prietenii şi familia, încercăm să uităm de griji şi probleme. Pentru ca vraja să nu dispară şi să simţim spiritul acestei sărbători este important să avem mare grijă şi la alimentaţie, la ce consumăm şi mai ales în ce cantităţi. Un meniu în care să primeze legumele şi fructele, fără zaharuri, proteine animale sau E-uri va constitui o alimentaţie sănătoasă. Pentru cei care doresc să mănânce sănătos de Crăciun, o alimentaţie bazată exclusiv pe proteine vegetale sau cei care doresc să încerce combinaţii, respectiv cu proteine animale, Cristina Dobrin, nutriţionist-dietetician la Centrul de Medicină Integrativă Lotus Life din Târgu-Mureş a alcătuit un meniu special pentru această ocazie.
Muffins cu spanac şi ciuperci
Ingrediente:1 cană făină integral;1 linguriţă de sare;1 plic praf de copt; busuioc, cimbru, mărar, piper, 1 praf nucşoară;1 praf scorţişoară;1 cană lapte de soia; ½ cană ulei;1 mână spanac opărit şi tocat; 1 cană ciuperci opărite şi taiate feliuţe; ½ cană cubuleţe de tofu.
Mod de preparare: se amestecă într-un bol toate ingredientele uscate (făina, praf de copt, busuioc, cimbru, mărar, piper, nucşoară, scorţişoară); separat se amestecă laptele cu ulei, spanacul şi ciupercile. Treptat se adaugă făina, amestecându-se uşor astfel să nu rămână cocoloaşe. Compoziţia se poate turna în forme de brioşe, se coc în cuptorul preîncălzit 25-30 de minute, 180-190 grade C .
Sticks-uri din legume
Ingrediente:
Morcovi, dovlecei, tulpină de ţelină, castraveţi
Mod de preparare: se spală şi curăţă legumele, şi se taie fâşii subţiri, sub forma unor sticks-uri.
Bomboane „Crăiasa Zăpezii”
Ingrediente: 1 cană nucă de cocos;1 cană lapte praf de soia; ½ cană pudră roşco