IAŞI. Cultura română rămâne săracă la finalul acestui an, după ce actorii Irina Petrescu, Petrică Popa, Nae Lăzărescu şi Geo Costiniu, regizorii Sergiu Nicolaescu şi Geo Saizescu, realizatorul de televiziune Titus Munteanu, pictorii Traian Brădean, Elena Uţă Chelaru şi Nistor Coita ne-au părăsit.
Lor li se adaugă criticul literar şi eseistul Petru Poantă, istoricul Gheorghe Buzatu, compozitorii Temistocle Popa şi Roman Vlad, polonista şi traducătoarea Olga Zaicik, chimistul Eugen Segal, criticul de artă Florin Rogneanu ori arhitecta Anca Petrescu.
*** Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti.
Suferea de o afecţiune digestivă cronică benignă şi fusese operat pe 28 decembrie 2012, pe cale laparoscopică, la Spitalul Elias, intervenţia chirurgicală fiind impusă de evoluţia clinică.
La începutul lunii decembrie, Nicolaescu, care în legislatura 2008-2012 a fost senator PSD, le mulţumea colegilor în ultima şedinţă de plen a Camerei Superioare a Parlamentului pentru anii petrecuţi împreună, anunţând că nu a mai dorit să candideze la alegerile din 9 decembrie 2012 pentru că a vrut ca anii ‘puţini de trăit’ care i-au mai rămas să îi termine în profesia sa.
Filmografia sa impresionantă cuprinde pelicule la care, în afară de regizor sau coregizor, este în egală măsură actor sau scenarist cu certe calităţi. După numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtonă, situându-se în acelaşi timp la nivelul celor mai activi cineaşti în plan internaţional.
Printre cele mai apreciate filme ale sale se numără: ‘Mihai Viteazul’ (1970), ‘Cu mâinile curate’ (1972), ‘Nemuritorii’ (1974), ‘Un comisar acuză’ (1974), ‘Osânda’ (1976), ‘Nea Mărin Miliardar’ (1978), ‘Revanşa’ (1978), ‘Ultima noapte de