Româncele care vor naşte din luna martie prin cezariană vor trebui să scoată bani din buzunar, dacă serviciul medical este unul la cerere. Anunţul a fost făcut de dr. Adrian Pană, sectretar de stat în ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, unde alături de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a anunţat publicarea pe site-ul instituţiei a ultimei forme a pachetului de bază de servicii medicale . "Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este şi cazul cezarianei. Acest tip de naştere se va deconta de stat doar medicul consideră că este necesară şi nu pacienta", a precizat dr. Pană.
Astfel, din martie, atunci când autorităţile estimează că va intra în vigoare noul pachet de bază de servicii medicale, vor fi decontate de stat doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă. "Naşterea va fi inclusă atât în pachetul de bază de servicii medicale, cât şi în pachetul minim de servicii medicale - destinat persoanelor neasigurate", a precizat Nicolăescu.
Raport OMS: Brazilia, campioană la capitolul cezariană
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii au precizat că nu au statistici care să arate câte naşteri prin cezariană la cerere se fac la noi în ţară. Întrebat dacă este nu cumva este posibil ca medicul să treacă pe biletul de externare cezariană de urgenţă, în loc de cezariană la cerere, contra unei mici atenţii, Adrian Pană a precizat că acest lucru va fi imposibil. "Niciun medic nu îşi asumă responsabilitatea să treabă pe biletul de externare un diagnostic fals. Este ca şi cum v-aţi operat de apendicită, iar pe biletul de externare scrie cancer de col", a punctat reprezentantul ministerului.
Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe tema naşterii prin cezariană arată că deşi incidenţa naşterilor prin cezariană este în c