Noi, ca români, putem fi şi foarte buni. Un exemplu este ce s-a întâmplat în această săptămână. Duminica trecută v-aţi îngrozit de un altfel de Românie, cea din ghetouri. Aţi văzut la "În premieră" copii care se băteau crunt pentru a fi ei primii care răscolesc în munţii de gunoaie. Fetiţe care îşi puneau haine întregi în ghetuţele rupte pentru că nu aveau şosete. Sute de copii fără vină, pentru care Crăciunul nu urma să fie decât o nouă zi de luptă pentru supravieţuire.
Dar s-a întâmplat ceva. Reportajul "În premieră" a atins nişte suflete şi spre groapa de gunoi din Cluj au început să curgă daruri. Aşa că, acum două zile, copiii din ghetou au avut o sărbătoare pe care probabil nu o vor uita niciodată.
Echipa "În premieră" s-a întors cât de repede la Cluj, de data aceasta cu maşina plină de cadouri, inclusiv şosete. Oamenii din cartier au ieşit imediat să ajute la descărcat, fără să întrebe ce e în cutii şi fără să întrebe când vor primi şi ei ceva.
Olandezul Bert Looij şi soţia lui au grijă de această comunitate de peste 20 de ani şi de două ori pe săptămână iau copiii de pe groapa de gunoi şi îi aduc la grădiniţă, să îi spele, să le dea de mâncare şi să îi lase să se joace cu jucării adevărate. Zâmbetele copiilor care ţin în braţe o păpuşă sau muşcă cu poftă dintr-un corn care n-a fost luat de la gunoi le fac sărbătorile fericite celor doi soţi din Olanda. "Să văd copii cu zâmbet pe faţă, spunând poezii, dansând... Asta e pentru noi satisfacţia. Nici n-am avut timp anul ăsta să cumpăr un pom de Crăciun, nici n-am avut timp să cumpăr un cadou pentru Margareta. Dar ideea că noi am adus multă bucurie şi am făcut ce am putut, asta înseamnă pentru noi Crăciunul", a declarat voluntarul Bert.
Şi un medic stomatolog din Cluj, Claudia Corega, le-a dat cadouri copiilor. Impresionată de condiţiile în care trăiesc, dar şi